Fotograful de nuntă


Photographs open doors into the past but they also allow a look into the future. – Sally Mann

Alegerea fotografului este o decizie foarte grea. Un fotograf bun nu este întotdeauna unul ieftin. De câte ori ați auzit replica „Am ales un fotograf ieftin și nu am fost deloc mulțumit de fotografiile mele de nuntă”? Așa că vă dăm câteva sfaturi să vă ajute în alegerea fotografului pentru a primi o nuntă de vis.

Pasul 1

Alegeți fotograful al cărui stil de fotografie vă place cel mai mult. Există câteva stiluri de fotografie în această meserie. Trebuie doar să vă decideți care vă place cel mai mult.

Stilul tip fotojurnalism/reportaj

Fotografii care lucrează în acest stil tratează o nuntă ca un adevărat eveniment din viața reală. Ei captează în general imaginile exact așa cum se întâmplă, cu intervenție minimă. Se concentrează pe documentarea evenimentelor în ordine cronologică. Cei mai buni fotografi din această categorie au capacitatea de a acționa rapid, de a anticipa momentele, de a capta emoții trecătoare și de a crea o poveste frumoasă a zilei cu fotografiile lor.

Stilul creativ/fine-art

În această categorie aveți fotografii care nu sunt pur pe documentare. Sunt creativi, folosesc lumina în moduri uimitoare, pun accent deosebit pe portretele cuplurilor. Acești fotografi iubesc frumosul și au un ochi uimitor pentru detalii. Ei caută și găsesc toată frumusețea din nunta voastră și își folosesc abilitățile meseriei pentru a o surprinde impecabil. Vor găsi lumina și fundalul perfect sau vor crea momentul pentru a obține acea imagine fabuloasă.  

Stilul tradițional

Sunt acei fotografi la care se gândesc părinții voștri când îi informați că sunteți în căutarea unuia. Aceștia vor livra fotografii formale în poziții controlate strict de ei. Veți găsi și fotografi care amestecă stilurile, dacă o fac bine, veți avea o nuntă în imagini foarte reușită.

Stilul WOW

Fotografiile realizate în stilul WoW sunt pline de lumină, fiind făcute mai mult în natură. Rezultatul final este unul aproape ireal.

Deci care este stilul fotografului pe care vi-l doriți să capteze în imagini nunta la care ați visat? Trebuie să căutați și să cercetați cu atenție și apoi să-l alegeți pe cel potrivit.  

Pasul 2

Întâlniți-vă cu fotograful. Oricât de ocupați sunteți cu pregătirea nunții este necesar să vă întâlniți cu fotograful în persoană. Nu semnați contractul online, decât dacă fotograful locuiește foarte departe, chiar și așa puteți să purtați o discuție cu el pe Skype sau Facebook. Chiar dacă vă place munca lui pentru că i-ați văzut portofoliul, trebuie să vă convingeți că este sociabil, că vă înțelege doleanțele și comunicați bine. Cu fotograful veți petrece mai multă vreme în ziua nunții decât cu oricine altcineva. Nu alegeți o singură persoană și pentru fotografii și pentru video pentru că nu va putea să fie în două locuri în același timp.

Pasul 3

Bugetul este foarte important. Veți găsi fotografi cu un tarif de 300 de euro sau fotografi cu un tarif de 5000 de euro. Totul depinde de voi, de bugetul pe care îl aveți alocat și de cât de mult prețuiți fotografia. Un fotograf scump percepe taxele în funcție de mai multe aspecte, de cât de mult a investit în aparatura foto, de aparatura de acasă (fotografiile vor fi retușate), de experiență, de talent, de taxele pe care le plătește către stat, de transport… Dacă găsiți fotograful visat și totuși nu vi-l permiteți, încercați să găsiți o modalitate de a-l avea la nuntă, iar în următorii 20 de ani când vă uitați la fotografii nu veți regreta decizia pe care ați luat-o.  

Pasul 4

Scotociți internetul, mai ales dacă ați ales o nuntă altfel. Dacă fotograful are experiență cu o nuntă de iarnă la munte sau cu una de vară pe plajă. Verificați recenziile online, verificați blogurile unde găsiți nunțile în detaliu. Apoi puneți întrebări să vă asigurați că sunteți pe mâini bune. Dacă are echipament de rezervă, în cazul în care un apărat foto se defectează în ziua nunții voastre. Dacă nu are, nu va lăsați convinși că el are camera foto nouă și nu se întâmplă nimic rău. Chiar și o camera foto nouă poate să cedeze dacă vine cu un defect din fabrică. O altă întrebare foarte importantă întrebați-l pe fotograf dacă are înlocuitor în cazul în care el suferă un accident sau din orice motiv grav nu poate să ajungă la nunta voastră. Dacă nu are, nu este o idee bună să-l rezervați ca fotograf. Accidente se pot întâmplă oricând. Dacă are cereți numele și numărul de telefon să vă asigurați că îl poate înlocui pe fotograful vostru în cazul în care nu ajunge. Alte întrebări importante. Câte fotografii vor fi livrate la final și câte vor fi retușate? Care este rezoluția la care vei primi fotografiile? Albumul de nuntă este inclus în preț? În cât timp vor fi procesate fotografiile? Care este taxa de deplasare dacă sunt distanțe mai mari? Trebuie să plătești avans la semnarea contractului?

Pasul 5

Aproape ați terminat acest aspect foarte important al nunții voastre. Ați ales stilul fotografiilor, ați găsit fotograful, v-ați făcut temele căutând toate informațiile și sunteți gata să faceți rezervarea. De reținut că acest lucru se face cu 6-12 luni înainte de data nunții, altfel riscați ca fotograful preferat să fi semnat deja un contract cu alți miri pentru ziua nunții voastre. Contractul pe care îl veți semna cu fotograful trebuie să conțină toată informația pe care ați stabilit-o cu el la discuțiile precedente. Acest contract este util pentru ambele părți, iar la final trebuie să primiți totul conform contractului. Citiți cu atenție și apoi semnați.  

Lumină frumoasă și fotografii magice!

Top