Alegerea sălii

O petrecere reușită tine și de locație, de aceea este foarte importat ca să alegeți locația ideală. Este una din alegerile importante din organizarea unei nunți, care va dicta mai târziu aspecte importante: data, decorația, planul de mese, bugetul alocat.

Iată câteva idei despre alegerea localului perfect.

Numărul invitaților

Numărul este un factor foarte important în alegerea sălii. Este important ca toată lumea sa se simtă bine și să nu fie înghesuită, deci alege o sală adaptata. Nu are sens sa rezervi un restaurant de 300 de persoane, dacă plănuiești să ai în jur de 100 de invitați sau vă doriți o nuntă intimă, în familie.

Prioritățile și bugetul

Discutați cu partenerul despre cât doriți să cheltuiți pe sala, ce este important pentru voi, cum ar trebui să fie decorată, zona în care ar trebui sa fie amplasată și cadrul în care se află. Luați în calcul cât mai multe elemente, de exemplu: este important sa fie intre-o zonă cât mai verde sau să fie cât mai central, dacă forma sălii este importantă, luminozitatea, decorația.

Căutarea opțiunilor

După stabilirea bugetului, începeți să cautați locația. Bugetul este important, mai ales, ca să nu pierdeți timp să vizitați săli ce nu le puteți permite. Acest lucru nu va face decât să aducă o notă negativă asupra evenimentului. Imaginați-vă că veți găsi un loc superb, de care vă veți îndrăgosti amândoi, însă nu intră în bugetul vostru, veți regreta mereu că nu ați reușit să faceți în acel loc.

Va doriți o nuntă decontractată, atunci vă puteți uita după restaurante cu zone în aer liber, cu terasă, case de la țară reamenajate pentru evenimente, săli de la ferme.

Dacă vă doriți o nuntă clasică, atunci sala unui hotel sau un restaurant pe care îl frecventați des, poate fi o alegere perfecta.

Vreți o nuntă ca-n povesti cu multe elemente luxoase? Atunci va puteți orienta către un castel sau un conac, aflat într-o zona privată, departe de aglomerația orașului.

Natura este minunată, plănuiți o nunta în aer liber, astfel bugetul decorațiilor se va diminua. O gradină la munte, o plajă privată, pentru cei mai norocoși, va rămâne încrustată în amintirile plăcute din aceasta zi magica.

Sunt la moda și nunțile de un weekend în vacanta, practic stabiliți ceva mic și plecați cu persoanele importante, într-o locație de vis.

Cum găsiți restaurantul? Cautați prin portofoliul fotografilor de nunti, pe internet, cereți recomandări, orice metoda este buna.

Vizita localului

După ce ați făcut o listă cu locurile care vă interesează, este timpul să le vedeți.

Nu vizitați foarte multe locații, însă nici prea puține, faceți o lista de pro și contra, limitați-vă la primele 5 de exemplu. La fața locului observați cu atenție interiorul și exteriorul, notați tot ce vă place și ce nu, faceți fotografii, atât la unele detalii și eventual un mic film de ansamblu. Aceste lucruri sunt importante, mai ales dacă vedeți câteva locații, pentru a vă aminti cu exactitate detaliile și a vă ajuta în decizii. Vizitați orice loc  cu o atitudine pozitivă, dacă nu părea cine știe ce pe internet, poate la fața locului lucrurile stau altfel.

Întrebați dacă puteți vizita sala când este deja pregătita de nunta, așa vă veți putea dea seama mai bine de spațiu și de atuurile ei.

Faceți o atenție deosebită luminii din sală, ea fiind importantă pentru poze, dacă vi se pare că nu este îndeajuns, întrebați dacă au și alte posibilități de a ilumina.

Dacă locația este în exterior, nu uitați sa întrebați despre planul în caz de vreme urâtă și ploaie. Mulți prevăd corturi în acest sens, deci va trebui să știți, cum arata, dacă le vor decora sau dacă va trebui să vă ocupați special.

Unele locații au deja prestatorii lor, fie ca au deja fotografi cu care colaborează sau cofetari ori decoratori de sală, este mai bine sa știți din timp, înainte să semnați contracte cu altcineva.

O altă întrebare utilă este ocupația exclusivă, unele restaurante au mai multe săli, deci pot fi două sau mai multe evenimente în același timp. Dacă acesta este un aspect important pentru voi, întrebați din timp, pentru că invitații se vor întâlni în părțile comune: gradină, terasă, toalete, etc.

Dar meniul? Locația propune meniuri, are un restaurant, atunci faceți o rezervare pentru o degustare de meniu. Dacă nu propune, întrebați dacă lucrează cu anume firma de catering, respectiv politica lor în materie de băuturi. Sunt sau nu incluse băuturile? Care? În ce cantități? Puteți aduce suplimentar și dacă da, ce anume.

La sfârșitul întrunirii, nu sunteți obligați să semnați nimic, luați-vă un timp de gândire, fie că vreți să mai vedeți altceva, fie că doriți să vă mai gândiți, nu vă pronunțați pe loc. Specificați exact când veți suna să comunicați decizia vostră și cel mai important, cereți adresa de email. Mai târziu veți trimite un email cu un rezumat al celor discutate, mulțumiți pentru primire și eventual puteți să anunțați decizia, dacă v-ați hotărât.

Nimic nu este stabilit până nu semnați un contract! Nu uitați să sunați pentru a stabili data semnării unui contract clar.

Distanța între locul ceremoniei și petrecere

Distanța între diverse locuri ale ceremoniei și petrecere este foarte importantă. După ce ați vizitat ce aveați pe listă, faceți câteva drumuri, de la Primărie la Biserica, de la Biserica la Sala, de preferat în același interval orar din acea zi a săptămânii. Este important sa vedeți timpul de traseu, aglomerația și unul din cele mai importante aspecte: parcarea.

Dacă sala este la restaurantul unui hotel, întrebați dacă invitații pot folosi parcarea hotelului, gratuit sau nu. Respectiv, dacă aveți rude sau prieteni, care se cazează în hotel, dacă au reduceri, fie la prețul meniului, fie la prețul camerei.

Specificațiile sălii

Cum ar trebui să fie sala sau restaurantul? Cat mai clasic, o forma pătrata sau dreptunghiulară va fi privilegiată, pentru o bună vizibilitate și o organizare mai ușoară, este bine sa evitați încăperile în L sau în T, cu coloane sau pereți despărțitori.

Ringul de dans trebuie sa fie cât mai central și cât mai vizibil, astfel încât invitații să poată urmări de la masa lor ce se întâmplă.

Poziția și forma meselor este foarte importantă. Masa de prezidiu, trebuie sa fie vizibilă de către invitați. Mesele rotunde sunt cele mai elegante și se decorează ușor.

Aerul condiționat este de asemenea important într-o astfel de sală, el trebuie să nu fie amplasat pentru a jena invitații, dar să fie și eficient atunci când vor dansa mai multe persoane pe ring.

Multe restaurante au meniuri deja prestabilite, în acest caz cereți lista și întrebați dacă sunt ușor modificabile. Nu uitați să discutați despre aspecte ca: invitați vegetarieni sau alergii la anume alimente sau unii cu diete speciale (persoanele diabetice de ex)

Băutura este un alt aspect, dacă este inclusă în prețul meniului sau dacă o aduceți separat. Dacă este inclusă întrebați de cantități pentru fiecare persoană, respectiv, dacă puteți completa. Deseori mirii uită să discute despre cafea și sa stabilească cine plătește consumația suplimentară (energizante, anume sucuri care nu erau prevăzute, băuturi cerute în plus)

Servirea este importanta, deci interesați-vă câți chelneri vor fi prezenți și cum vor fi remunerați aceștia.

Alte aspecte de discutat: muzica după ora 23, folosirea terasei sau gradinei în timpul nopții, dacă puteți folosi artificii, confeti, când se termină petrecerea, ce se face cu mâncarea/dulciurile rămase.

Alegerea finala

Alegerea sălii ține până la urmă și de feeling, poate ați văzut o locație minunată, pe hârtie, însa la fața locului, nu v-a impresionat. Discutați și decideți împreună, cea mai bună soluție pentru ca ziua nunții să fie una specială și să vă amintiți cu plăcere.

Dacă v-ați hotărât, sunați pentru a stabili semnarea contactului. Atenție în cele mai multe cazuri va trebui sa plătiți un avans pentru rezervare, acesta fiind nerestituit în caz de anulare.

Petrecere frumoasa!

Top